Дечја недеља

Дечија недеља „Велико срце деце Србије“

од 2. до 8. октобра 2023.

Традиција обележавања Дечије недеље у свету и код нас веома је дуга, а на иницијативу организације Пријатељи деце Србије, која је дугогодишњи актер ове манифестације, дефинисана је Законом о друштвеној бризи о деци а данас се налази у Закону о финансијској подршци породица са децом. Дечија недеља се обележава да би деца остала у средишту друштвених настојања да буду срећна, заштићена, да живе у здрравом и сигурном окружењу у којем могу да остваре максимум својих потенцијала. Уједно Дечија недеља је прилика за пуно учешће деце у друштвеном животу, а спрам свог узраста, жеља и могућности. Дечија недеља у фокус ставља промоцију и заштиту дечијих права бавећи се најактуелнијим темама.

1. разред

Наши прваци су у оквиру обележавања Дечје недеље са својим учитељима осликавали школско двориште, уживали у „Играма без граница“, реализовали ликовну радионицу „Говор срца“, плесали са балонима на музичкој радионици, представљали свој таленат на радионици „Ја имам таленат“.

2. разред

Понедељак, 2.10.2023. год.

„Наруквица за Лару“

Ученици другог разреда отпочели су Дечију недељу хуманитарном акцијом. Са својим учитељицама направили су наруквице за своје вршњаке и исте продавали како би помогли ученици наше школе Лари Еви Мартиновић. Акција је била врло успешна на шта смо сви поносни.

 У току трећег часа осликали смо школско двориште кредама у боји и тиме употпунили овај успешан дан.

Уторак, 3.10.2023. год.

Шетња и одлазак на „Зелену пијацу“

Ученици су разгледали и причали о воћу и поврћу које је тренутно било изложено на пијачним тезгама, разговарали о јесени и њеним богатим плодовима.  Хуминатарна акција се наставила и данас, сакупљено је 12 000 динара. Наше мало некоме много значи!

 Среда, 4.10.2023. год.

Спортске игре

Среда је дан за спортска такмичења. Дечаци су се определи за фудбал и кошарку, док су девојчице уживале у игри „Између две ватре“. Такмичење је протекло у духу фер-плеја, без љутње и уз добру забаву.

Четвртак, 5.10. 2023. год.

„Теглица љубави“

На часу Ликовне културе у оквиру одељења разговарамо о дечијим правима, обликујемо срца од папира у боји и пишемо поруке једни другимо. Лепимо их на „теглицу љубави“.

Петак, 6.5.2023. год.

Музичке столице

У склопу музичког дана присетили смо чувених „музичких столица“. Ученици се лагано крећу/ђускају око столица док траје музика. Када учитељица изненада заустави музику, ученици седају на столицу. Ученик који је остао без столице, испада из игре. Ђускало се све до последње столице!

3. разред

– 2.10. Заборављене игре – на часу физичког васпитања, кредама у боји, осликавали смо ђачки терен за спортске активности (школице, иде маца око тебе…).

– 3.10. Дан игре – на часу музичке културе играли смо игру „музичке столице“.

– 4.10. Радост дељења – на часу ликовне културе правили смо пано на тему Дечје недеље ,,Велико срце Србије“.

-5.10. Друг другу – на часу ваннаставних активности писали смо једни другима лепе поруке пријатељства.

-6.10. „У мом срцу је…“ – на часу одељенске заједници правили смо честитке једни другима, на тему другарства.

Од 5.до 8. разреда

Дечја недеља- турнири

У сколпу обележавања Дечје недеље професори физичког васпитања организовали су са ученицима од 5. до 8. разреда турнире у одбојци и фудбалу. Ученици су уживали у доброј атмосфери, навијању, фер-плеју

Дечја недеља са новинарско-библиотечком секцијом

Чланови секције ( Софија, Миња, Дуња, Ива и Дуња из 7/2) са ментором Маријом Огаревић осмислили су и реализовали неколико активности у оквиру обележавања Дечје недеље: -радионица са првацима;

– књижевни сусрет са књижевницом Александром Љубисављевић која је шестацима читала делове својих песама, прича и бајки, разговарала са њима о свом стваралаштву, а на крају је поклонила четири своје књиге школској библиотеци;

– квиз у коме су трећаци показали своје знање у познавању права и обавеза

Дечја недеља- ВРЛИНЕ И ВРЕДНОСТИ

Ученици 6/2 су на часу слободних активности са наставницом Маријом Аврамовић, у оквиру обележавања Дечје недеље, писали поруке о пријатељству и правили пано којим ће украсити учионицу.

Дечија недеља- Доситејевци у Народној библиотеци Смедерево

Наши Доситејевци, 21 ученик 3, 6. и 7. разреда, су са библиотекарком Маријом Огаревић присуствовали дивном дружењу са Данијелом Квас на Дечијем одељењу Народне библиотеке Смедерево у оквиру обележавања Дечије недеље. Преносимо од речи до речи објаву са званичне Фејсбук странице градске библиотеке:

У жељи и са надом да свој деци света срце мор бити велико, не искљичиво током протеклих пет дана, већ сваки дан, привели смо крају овогодишњу Дечју недељу дружењем са Данијелом Квас. Разговарали, читали, рецитовали и уживали у њеном делу. Радујемо се поновном сусрету!

Захваљујемо се наставном кадру и ученицима мешовитог узраста ОШ „Доситеј Обрадовић“ и ОШ „Др Јован Цвијић“.

Ученици петог разреда су у оквиру Дечје недеље имали неколико еколошких радионица са наставницом Тајаном Шљапић :

1. Прављење еколошког пластелина

Ученици су од наставнице добили упутство за прављење “домаћег еколошког пластелина”.

2. Такмичење за најбољи еколошки постер (теме: вода, отпад, земљиште,ваздух)

Ученици су сами бирали једну од понуђених области за паное. Сви панои су изложени у учионицама.

3. Прављење модела ћелије

Петаци су на основу стечених знања из биологије и уз помоћ маште правили модел ћелије. Наравно, могли су да искористе домаћи пластелин.