Дан сећања на Доситеја Обрадовића

Наша школа, која са поносом носи име Доситеја Обрадовића, реформатора и просветитеља, прославила је свој рођендан. Свечана приредба поводом Дана школе одржана је у Центру за културу 30.3.2022. Слике са приредбе и прославе можете погледати на нашем сајту http://www.dositejevci.rs/

Дан сећања на Доситеја Обрадовића, великог просветитеља и првог српског министра просвете ове школске године се обележава у недељи од 11. до 15.4.

Димитрије Доситеј Обрадовић рођен је 1739. (или 1742. године) у банатском румунском селу Чакову, близу Темишвара. Био је српски филозоф, просветитељ, реформатор и највећи српски књижевник 18. века, али и најзначајнији заступник просветитељских идеја међу свим Јужним Словенима. Између осталог, творац је и идеје да се пише на народном језику, како би књиге биле разумљиве свима који тим језиком говоре. Истицао је значај врлина и вредности – као што су доброта, доброчинство, љубав, трпељивост, пријатељство, поштовање и сарадња.На сајту Задужбине „Доситеј Обрадовића“ www.dositejeva-zaduzbina.rs,, наставници и ученици могу видети више информација о Доситејевом животу и делу, као и раду Задужбине.

Овај унос је објављен под Обавештења. Забележите сталну везу.