Библиотека

Школска библиотека

Школска библиотека је  школске 2015/16. године радила у веома измењеним околностима. Наиме, на почетку школске године, у ноћи између 1. и 2. септембра, избио је пожар који је до темеља уништио „Малу школу“ у оквиру које се налазила и школска библиотека. Сав библиотечки фонд, који је бројао преко 14000 књига потпуно је уништен.

Информације о пожару и уништеној школи и библиотеци изазвале су у широј јавности шок и неверицу. Међутим, после првобитног шока, читава српска јавност мобилисала се не би ли некако помогли у санирању штете.

Први у помоћ притекли су бивши ученици наше школе који су у оквиру својих могућности, а уз помоћ послова које су обављали и функције коју су вршили покренули акцију прикупљања књига на читавој територији Републике Србије. Тако је у организацији Подружнице Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ са председницом друштва Миљаном Кравић, Удружења грађана Културно наслеђе града Смедерева са потпредседником Велимиром Младеновићем и Историјког архива Смедерева са директорком  Данијелом Милошевић, до 6. децембра 2016. године, прикупњено преко 12 000 књига. Акцију су помогли многобројни донатори: Народна библиотека „Душан Радовић“ из Врњачке Бање, господин Петар Бојовић и општина Стари град, Радио Београд, Народна библиотека Србије, Вукова задужбина, Народна библиотека Смедерево, издавачке куће „Архипелаг“, „Лагуна“, „Пчелица“, РЦ Смедерево, школе, наставници и многи други појединци са територије Смедерева и целе Србије. Свако од њих дао је свој допринос показавши племенитост и велико срце.

Књиге су прикупљане у Историјском архиву Смедерево, али велики број је стизао и директно у нашу школу. Сваки донатор књига био је дочекан раширених руку са препознатљивим гостопримством управе наше школе. Књиге од људи добре воље стижу и данас на нашу адресу.

Истовремено са акцијом прикупљања књига, управа школе је тражила најбоље решење за простор нове библиотеке имајући у виду потребе ученика и потребан законски минимум које школска библиотека треба да испуњава. Као најбоље решење у датим околностима изабрана је учионица број 23, у којој се одржавала настава веронауке.

После тога уследило је уређење простора, то јест адаптирање за потребе библиотеке. И ту нам је помогла ОШ „Бранислав Нушић“ из Смедерева која нам је уступила две самостојеће библиотечке полице. Радови на уређењу ентеријера трајали су све до почетка другог полугодишта.

За све то време библиотекарка је уз помоћ ученика наше школе вршила селекцију, одабир, чишћење и позиционирање књига.

Исто тако, Ђачки парламент наше школе организовао је акцију прикупљања књига „ Књига за друга“, за школску библиотеку. Тако су сви ученици и наставници школе, свако према својим могућностима, учествовали у обнови библиотечког фонда.

Набављен је и компјутер са интернет везом за рад библиотекара. Александар Бркић, професор информатике и рачунарства у нашој школи, осмислио је програм за библиотеку, који ће омогућити лакши рад.

Две недеље након почетка другог полугодишта врата школске библиотеке отворена су за ученике. Потрудили смо се да их дочека простор и окружење како доликује савременој школи и библиотеци. Поред актуелних наслова, лектира и сликовница, библиотека је понудила и шах, као вид рекреације ученика. То је имало веома позитиван одјек код ученика.

стручни сарадник – библиотекар

Марија Огаревић